TikTok: zo haak je in met jouw bedrijf

We kunnen er niet meer omheen. Dagelijks worden we overspoeld door korte video’s waarbij jongeren zich al dansend, zingend of playbackend filmen. It all happens on TikTok!

Deze relatief nieuwe social media-app is razend populair bij Gen-Z, ofwel tieners, door de mix van mobile-first video’s, muziek, hashtags en VR-filters. Vreemd genoeg zetten nog maar weinig Nederlandse bedrijven TikTok in, terwijl er hier júist enorm veel kansen liggen. Met maar liefst 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers, is TikTok op het gebied van entertainment voor bedrijven dan ook een interessant marketingkanaal te noemen. Nieuwsgierig hoe jij het kunt inzetten voor jouw bedrijf? Wij vertellen je waar je op moet letten.

De voordelen van TikTok

Waarom zou je willen investeren in TikTok? Hierbij de belangrijkste voordelen op een rijtje:

Relatief snel hoog bereik: als bedrijf kan je in een paar uur tijd honderden tot duizenden views realiseren. Dit is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van je content en de populariteit hiervan.
Jongere doelgroep: wil jij een jonge doelgroep bereiken? Dan is dit the place to be! 80% van de gebruikers van dit platform valt namelijk in de leeftijdscategorie 6-18 jaar.
Menselijke tintje: door TikTok in te zetten als marketingkanaal en inspeelt op de wensen en behoeften van jouw doelgroep, laat je de ‘menselijke’ kant zien van jouw bedrijf. Doordat TikTok tot op heden nog geen speciaal ‘Business account’ aanbiedt voor bedrijven, wordt dan ook eerder het bedrijf als normaal ‘mens’ gezien.
Gratis: het enige wat je nodig hebt een mobiel, genoeg tijd en grote dosis creativiteit!
Traffic creëren: je kunt via TikTok gemakkelijk traffic genereren naar jouw andere social media kanalen. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om hun Instagram en YouTube te koppen en dus meer volgers te krijgen.
Pro-account: naast een standaard account, geeft TikTok ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een pro-account. Dit account is geheel gratis en geeft je toegang tot uitgebreide statistieken zoals het aantal volgers, views en profielweergaven. Ook geeft het achtergrondinformatie weer van jouw volgers (o.a. locatie en geslacht).

Scoren met hashtags en challenges

TikTok noemt zichzelf een ‘global video community’. Zo’n community creëren doen zij door een leuk spelelement aan de app toe te voegen, namelijk door het gebruik van hashtags en challenges. Net als bij veelandere social media platformen, kun je ook op TikTok hashtags gebruiken om je bereik te vergroten.

Wil je een campagne onder de aandacht brengen? Bedenk dan je eigen campagne-hashtag. Zo kunnen alle posts van deze actie teruggevonden worden onder die hashtag. Slaat dit enorm goed aan bij je doelgroep? Dan kan het zomaar zijn dat jouw hashtag tevoorschijn komt in de trending hashtags.

Bedenk dat deze ‘earned media’ super belangrijk is voor jouw bedrijf. Onder het tabblad ‘ontdekken’ vind je de hashtags die op dat moment helemaal hot and happening zijn. Verstandig dus om hier als bedrijf op in te spelen. Daarnaast kun je inspelen op Hashtag Challenges die op TikTok verspreid worden. Vernieuwde en verrassende video’s? Niet echt. Amuserend? O, ja zeker! Perfect als je als bedrijf meer engagement en awareness wilt creëren.

Adverteren op TikTok

Het heeft een tijdje geduurd, maar sinds kort kun je ook adverteren op TikTok. Er zijn verschillende manieren om jouw advertenties onder de aandacht te brengen bij gebruikers. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om bereik te kopen wanneer je gebruik maakt van een fullscreen advertentie. De geadverteerde afbeelding of video is dan meteen zichtbaar bij het openen van de app.

Daarnaast heb je ook andere advertentie opties zoals: pre-roll advertenties, verticale advertenties, billboards en overlay advertenties. Kick Digital zette alle opties duidelijk op een rijtje! Ook interessant om te weten is dat TikTok de mogelijkheid biedt om je advertenties te targeten op basis van locatie en leeftijd. Het social media platform is druk bezig om dit in de toekomst te kunnen uitbreiden naar interesses en het gedrag van gebruikers. Het grote voordeel is dat adverteren nu nog relatief goedkoop is, aangezien er nog weinig concurrentie is. Daarnaast kunnen gebruikers na het zien van een advertentie meteen doorverwezen worden
naar externe websites.

Influencers inzetten

Je kunt er ook voor kiezen om niet te adverteren via je eigen account, maar middels influencers. Op TikTok zijn er namelijk veel populaire influencers met een groot bereik. Omdat influencers vaak in te delen zijn in verschillende categorieën, is het makkelijker om jouw product of merk onder de aandacht te brengen bij jouw doelgroep. Zo kunnen zij jouw bedrijf op hun eigen creatieve manier helpen.

Red Bull is een van de pioniers op het gebied van influencer marketing via TikTok. Hun tactiek is om in te spelen op TikTok trends en challenges. Ze gebruiken TikTok daarbij echt als een awareness kanaal (product placement) en niet voor een commerciële boodschap. Zie bijvoorbeeld de video hieronder, een succesvolle samenwerking met TikTok influencer @keeoh.

Deze bedrijven gingen je voor

Benieuwd hoe jij TikTok kunt inzetten voor jouw bedrijf? Het is begrijpelijk dat niet elk bedrijf precies weet waar ze moeten beginnen, maar vele gingen je al voor! Van fashion brands zoals My Jewellery tot sportclubs als AJAX. Zelfs het Rode Kruis is actief op TikTok. Misschien niet de eerste organisatie die je zou verwachten op z’n platform, maar geloof ons: de filmpjes doen het hartstikke goed. Zij laten zien dat je ook een serieuze boodschap op een grappige manier kunt overbrengen. Het Rode Kruis is een uitstekend voorbeeld van een organisatie die dicht bij hun missie blijft, maar ook op een leuke wijze een informatieve boodschap deelt.

Oh en, fun fact: er is een Spotify playlist met alle populaire TikTok songs. Kan je alvast nadenken welke je gaat gebruiken voor je video’s 😉

Wij zijn benieuwd: are you next?

Have fun!

Deze blog is geschreven door Denise de Langen en Linda Kiala
In opdracht van IKONS